Vilken är din klädbudget varje månad?

Idag köper svensken i genomsnitt 12,5 kilo nyproducerade kläder varje år. Det är viktigt att fundera på hur du kan planera dina klädinköp på ett hållbart sätt för din ekonomi. Här får du några tips.

Planering

Att du planerar dina inköp är verkligen den viktigaste nyckeln till att handla hållbart. Du kan göra en lista i telefonen eller i ett anteckningsblock att använda dig av. Du kan dela upp listan utifrån årstid och löpande fylla på när du kommer att tänka på vad som behöver köpas in, exempelvis vinterskor eller vinterjacka. Genom att du därefter följer listan så minskar du på spontaninköpen. Att du har en lista gör det också möjligt för dig att till exempel köpa en vinterjacka på sommaren. Du kan göra ett klipp då det ofta är rea.

Kvalitet eller kvantitet

Du behöver göra en avvägning inför inköp då kläder finns i alla prisklasser. Du kan till exempel titta på vad Studio Fabuleuse har i sitt utbud. När barn fortfarande växer är det bäst att köpa från klädkedjorna. Om det är en jacka till dig som är vuxen kan en jacka som håller fler säsonger långsiktigt vara bättre ekonomiskt. För din ekonomis skull kan också Second Hand vara ett bra alternativ för att inte tala om miljön.