Spara för pensionen

Sedan förra året förändrades förutsättningarna för pensionssparande. Från och med inkomståret 2016 får man inte längre göra avdrag för privat pensionssparande. Avdragsrätten i inkomstdeklarationen försvann men det gjorde ändå inte själva grundstenen för sparandet. Fortfarande är det en god idé att spara till sin egen pension, speciellt så osäkert som det nu ser ut med de allmänna pensionsfonderna.

Från student till pensionär

Den som just kommit ut i arbetslivet efter långa studier kanske inte direkt tänker på vad som inträffar på ålderns höst 40 år eller mer i framtiden. Men fråga dem som nyss gått i pension, med ett bara litet sparande kunde dess ålderdom sett betydligt bättre ut. Sparandet behöver inte vara mycket, det räcker med allt från en hundralapp och uppåt. Redan 200 kronor i månaden ger nästan hundratusen i grundplåt och med klokt fondval kan det bli en riktigt rejäl summa. Pengar som ger dig en mer bekymmersfri pensionärstillvaro, i vart fall vad hobby, fritid och resor beträffar. Man kan ju hoppas att det nuvarande pensionssystemet åtminstone ger pengar till mat och hyra, det mest basala. Men idag finns det massor med pensionärer som knappast har råd med mer utflykter än att mata fåglarna.

Sätt att spara på

De olika pensionssparande som finns idag är i grunden två. Dels ISK som står för investeringskonto eller kapitalförsäkring. Men för dem som har egen bostad – villa eller bostadsrätt – finns ytterligare ett. De som tar sparpengarna till att amortera ner bolånet på kan vid ingången pension använda ett förhöjt bolån som extra pensionspengar. Exakt hur detta går till bör din bank förklara. Överhuvudtaget är pensionssparande via bank det bästa men ta reda på vilka avgifter som belastar sparandet. Det kostar nämligen olika, jo just – man måste betala för att spara. Som regel utgår en fast årlig avgift samt en procentuell. Ett exempel på pensionssparande med låga avgifter är globala aktiefonder som kan ha en så låg avgift som 0,40 procent per år.

Pensionssparande i korthet

  • Investeringssparkonto ISK innebär sparande i fonder eller aktier och din insats på ditt konto ägs helt av dig själv.
  • Kapitalförsäkring har ett innehåll an någon försäkringstyp. Fonder och aktier i detta sparande ägs inte direkt av dig utan det försäkringsbolag som sköter om aktier och fonder.
  • Amortering av bolån skall ses som att stoppa in sparpengarna i huset. Den andel som du amorterat ägs av dig, den övriga delen ägs av banken. Exempel: En bostad värderad till 2 miljoner kronor har ett bolån på 1 miljon. Då äger du och banken var sin halva av fastigheten.