Vår privatekonomi

När det kommer till vår privata ekonomi så kan man tycka att det är en av de viktigare sakerna i våra liv. Vi behöver pengar för att överleva och många kanske inte har så mycket till inkomst och behöver än mer se över sin ekonomi än för den som har mer pengar att röra sig mer.

Koll på ekonomin

De flesta har fasta utgifter varje månad såsom hyra, el, resor, mat med mera. Att skapa en budget är det bästa sättet att få kontroll över de pengar som kommer in och de som ska ut till andra. Genom regelbunden koll på budgeten så blir det inte så många överraskningar utan man vet hur det ser ut för ens finanser.

Ha koll på sparandet

Man kan inte leva för mer än det man får i lönebeskedet varje månad utan måste se till så att dessa pengar räcker till nästa löneutbetalning. Det är alltid en fördel att spara så det finns en summa för oförutsedda utgifter. Det behöver inte vara några stora summor för att varje månad öka den sparade summan. Se till att detta dras per automatik från ditt lönekonto till ett sparkonto så tillslut så kommer du inte att sakna denna summa som du sparar. Det blir en vana tillslut coh du får ett bra sparande.

Inkomster och utgifter

Det finns alltid saker att som man kan dra ner på och spara in på olika utgifter. Det måste finnas en balans mellan inkomster och utgifter och det är bara du själv som kan hålla koll på detta. Det finns bra information på bankernas sajter om du vill få tips på hur du ska få bättre koll på din ekonomi. Har du bra kontakt med någon på den bank du använder dig av så prata med denne om tips och råd.

Att unna sig saker

Självklart så ska man kunna unna sig saker om man önskar detta. Det kan vara att spela på något online casino och förhoppningsvis vinna lite skattefria pengar. Spela aldrig om du inte har pengar till detta, då det är fråga om turspel. Även här kan du göra en budget så du får koll på hur ditt spelande går. Gör noteringar på summan som du sätter in hos ett spelbolag och skriv även in de vinster som görs.